Journals

Fourth Journey (MS 107/3/1-2)

6th October 1779


transcription

[6th October 1779]
6

stil, iets west: door den dag fris west. Schoon weer
term 60 - 86 - 70

verlieten de rivier en vertrokken het hoge land weer op tot omtrent daar wy het droog riviertje een halve myl van de rivier in onse hier komst gevonden hadden. draayden toen z:o: door een opening in de klipheuvels, en daar na o t n: en reden enigen tyd door tamelyke inegale weg, also men somwylen tot twe myl van de rivier moet syn om het hoge vlakke land te hebben, (dus aan beide oevers) spanden met donker na vier uren rydens uit, sonder water. alles hetselfde terrein en gewas.
koerikei vond een honingnest, dog het sat so diep tussen de klippen dat hy het niet kon uithalen, vond by onse uitspanplaats op de bergen die sware giftboom waarvan de gekneeusde tak synde vol melk een kleine fontein vergeeft, het was een Euphorbia. sagen vars rinosterspoor. het rinoster vlees was seer lekker om te eten, dog van oude dieren hard, desen waren volwassen jonge vaarsen seer vet het smaakte veel als rundvlees, egter een wildsmaak, die het na hase vlees deed swemen.

translation

[6th October 1779]
6

Calm. Wind somewhat from the west (fresh westerly all day). Fine weather.
Thermometer: 60-86-70.

We left the river and once more went over the high plateau until about where we found the dry rivulet on our journey here, half a mile from the river. We then turned south east through an opening in the stony hills and thereafter east by north travelling for some time on a somewhat uneven track; because one sometimes has to be two miles from the river in order to get to the high plateau; and this applies to both banks. Outspanned at nightfall without water after having travelled for four hours. Everywhere the same terrain and vegetation. Koerikei found a bees’ nest but it was so deep between the rocks he was unable to get it out. Wound at our camp on the mountain that the heavy poison-tree, the crushed branches of which, full of milk, can poison a small spring, was a euphorbia. Saw fresh rhinoceros tracks. The rhinoceros meat was most delicious eating, but that of old animals is tough. These pieces were from fully-grown, young heifers, and very fat. It tasted much like beef. It had, however, a gamey taste rather like hare’s flesh.